• 21. Međunarodni turnir šahovskih zvijezda Srpske i okruženja
srenfrdeitmkptrues

12. juna godine u MZ Zalužani - Dom Kulture u Banjoj Luci uspješno je organizovan 30. Međunarodni turnir šahovskih zvijezda Srpske i okruženja ŠKI „BALKAN - 2016“, koji je održan povodom Spasovdana - krsne slave Grada Banja Luka. Poslije velikih šahovskih borbi, šampionsku titulu osvojio je Sandro Mikanović, član ŠK „Velemajstor“ iz Brčkog. Iako 11. po startnom rejtingu, Mikanović je sakupio najviše poena, 7½ iz 9, ostavivši iza sebe 88 takmičara iz Australije (1), Srbije (7), Crne Gore (1) i BiH (79), među kojima su bili jedan velemajstor, 5 međunarodnih i 4 FIDE majstora!

Na ceremoniji svečanog otvaranja, prisutnima je Direktor turnira g. Miladin Simić uz prigodan govor prenio snažne poruke o značaju šaha i ulozi koju mora imati u svakom razvijenom društvu, nakon čega je nastupilo kulturno-umjetničko društvo sa sjajnim programom.

Turnir je otvorila Dragana Beslać iz Ministarstva saobraćaja i veza Vlade Republike Srpske, koja je ujedno povukla prvi potez u duelu Aleksandar Savanović - Maša Babić.

Pravo učešća na manifestaciji imali su članovi klubova/šahovskih organizacija registrovanih u ŠSRS i ŠSIRS, kao i svi drugi šahisti iz RS/BiH i inostranstva bez obzira na titulu i rejting prijavlјeni u skladu sa Propozicijama takmičenja i Turnirskim Pravilnikom.

Odigrano je ukupno 9 kola, tempo igre je bio 15 minuta po igraču, uz kompjutersko parovanje programom Swiss Manager i rezultatima uživo na sajtu www.chess-results.com. Turnir je bio rejtingovan kod FIDE za RAPID rejting listu.

Učestvovalo je 89 takmičara iz Bijelјine, Kotor Varoši, Brčkog, Prijedora, Šipova, Ribnika, Teslića, Doboja, Dervente, Zenice i Banjaluke a što je dovolјan pokazatelј o kvalitetu ove manifestacije.

Ukupan novčani nagradni fond Turnira u iznosu od 1.190,00KM je bio raspoređen u 10 redovnih (ukupno 1.030,00KM) i 8 specijalnih (160,00KM) nagrada koje su podijelјene kako slijedi:

  • najuspješniji omladinac: Dino Marković;
  • najuspješniji veteran: Milenko Šibarević;
  • najsupješnija žena: Maša Maksimović;
  • najbolјe plasirani član ŠKI „Balkan 1926“: Predrag Barašin;
  • najbolјe plasirani član Šah klub Kaisa „Dr Milan Jelić“: Ranko Juić;
  • najuspješniji student: Darko Stanković;
  • najuspješniji šahista s invaliditetom: Miladin Simić;
  • najmlađi učesnik: Matej Marjanović.

Nagrade su podijelili Ljilјa Juić, u ime organizatora takmičenja, i Dragana Beslać u ime pokrovitelјa. Za sve takmičare i goste Organizator je obezbjedio sendviče i sokove u pauzi.

Organizator je bio Šahovski klub invalida „Balkan 1926“ - Banjaluka. Direktor manifestacije je bio g. Miladin Simić - Predsjednik kluba, a za regularnost manifestacije su brinuli g. Vlado Stojanović - Međunarodni šahovski sudija (FIDE ID 921190) - Glavni sudija, g. Nemanja Šipka - Savezni šahovski sudija (FIDE ID 14409305) - Pomoćnik/Zamjenik Glavnog sudije i Stevan Paštar - Savezni šahovski sudija (FIDE ID 14412381) - Pomoćnik/Zamjenik Glavnog sudije.

Pokrovitelј manifestacije je bilo Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, supokrovitelј Gradska Uprava grada Banjaluke - Odjelјenje za društvene djelatnosti i prijatelј turnira je bio Auto-moto savez Republike Srpske.