• 21. Međunarodni turnir šahovskih zvijezda Srpske i okruženja
srenfrdeitmkptrues

Područni šahovski savez regije Banja Luka na čelu sa agilnim predsjednikom Miladinom Simićem je organizovao u nedjelju 28. septembra 2014.g. svoje najvažnije redovno takmičenje, tradicionalno jedanaesti put, Kup regije Banjaluka u šahu za klubove članice saveza regije Banjaluka. Takmičenje je održano u prijatnom ambijentu restorana „Sorisso“ u banjalučkoj „Akvani“, gdje se na startu okupilo 11 ekipa sa po čeitiri člana i dvije rezerve, koje su odigrale 7 kola po „švajsarskom“ sistemu parovanja. Tempo igre je bio 15 minuta za čitavu partiju. Najviše uspjeha na kraju su imali šahisti Srpca koji su sakupili 13 meč bodova i 21 poen, tako da su bez poraza zasluženo osvojili plasman koji ih vodi na finalno takmičenje Kup ŠSRS koji će se održati u novembru 2014. najvjerovatnije u Banji Dvorovi.

Ekipu Srpca su sačinjavali šahisti iz nekoliko mjesta i to: Srbac, Banjaluka i Doboj. Na prvoj tabli pobjedničke ekipe nastupao je FM Vlado Narančić koji je takmičenje završio bez poraza sa maksimalnim učinkom 6 poena iz 6 odigranih partija. Na drugoj tabli je igrao FM Zoran Popović sa rezultatom 4,5 poena iz 6 partija. Zatim na trećoj tabli nastupio je nastavnik matematike u Srpcu a inače Dobojlija, Srđan Jefić sa 6,5 iz 7, što ujedno predstavlja i najbolji pojedinačni rezultat turnira. Na četvrtoj tabli je igrao Bakić Dragan sa polovičnim učinkom 2 iz 2. Sličan procenat osvojenih poena imali su i zlatne rezevre pobedničke ekipe, kapiten Mirko Stojković 1/3 i predsjednik kluba Jovo Gužvić 1/2. Svi oni su na kraju nagrađeni diplomama, medaljama i peharom u trajno vlasništvo. Ostale rezultate i kompletnu statistiku možete pogledati na sljedećem linku: REZULTATI I STATISTIKA (http://www.chess-results.com/tnr146598.aspx?lan=14&art=20&turdet=YES&wi=984&snr=1 )

Nakon trećeg kola svi takmičari su dobili sendviče, a upriličena je i dodjela nagrada sa predhodne šahovske manifestacije u organizaciji gospodina Miladina Simića, 8. Šahovski "Naš dan" 3. decembar Svjetski dan osoba sa invaliditetom "Kaisa-Bema 2013". Pobjednici tog turnira ŠK „Rudar“ Prijedor su dobili po jedan par cipela, dar fabrike obuće „Bema“ iz Banjaluke čime je ispunjeno obećanje njenog direktora inž. Marinka Umičevića da nagradi pobjedničku ekipu ekskluzivnim proozvodima iz „Beme“. Nagarde je uručivao Miladin Simić, a primili su VM Milan Vukić, IA Nikola Lakić, FM Vlado Narančić, Srđan Jefić, NA Nemanja Šipka, FA Nebojša Radosavljević, dok će FM Boris Đukić dobiti naknadno jer je bio sprečen porodičnim obavezama prisustvovati ovom svečanom činu uručenja nagrada.

Foto galeriju sa takmičenja možete pogledati na sljedećem linku: FOTO https://picasaweb.google.com/113023547638534837017/XIKupUSahuPodrucnogSahovskogSavezaRegijeBanjaLukaZa2014Godinu?authuser=0&feat=directlink

Po prvi put u istoriji, Kup regije Banjaluka je prijavljen za rejtingovanje u FIDE za rapid listu (ubrzani šah) , pa su mnogi igrači koji do sada nisu učestvovali na nekom rejting turniru u karijeri, dobili svoje FIDE ID brojeve, a ostali popravili ili umanjili svoj rapid rejting. Posebno se zahvaljujemo zbog toga rejting administratoru ŠU BiH, profesoru Boris Budimiru koji je posao obrade turnira i slanja u FIDE uradio bez greške, kao i uvjek do sada. Na sljedećem linku možete vidjeti prijavljeni turnir u FIDE: http://ratings.fide.com/tournament_details.phtml?event=102557

Treba napomenuti jedinu školu šaha koja je učestvovala na ovom takmičenju i to sa dvije ekipe ŠŠ „Skakač“ A i B. Ostale škole šaha banjalučke regije su otkazale učešće, kao što su škola šaha POŠK Potočani, Gornji Podgradci, Gradiška, a ostale ne vrijedi ni pominjati.

Sudijski posao i kompjutersko parovanje ovog 11. Kupa  je obavio FIDE sudija iz Banjaluke, Nebojša Radosavljević, a pomagao mu je mladi i poletni Božidar Simić koji je ovom prilikom „pekao“ zanat.

Na kraju treba spomenuti da je čitavo takmičenje finansijski pokriveno od kotizacija za učešće koje su iznosile 50 KM po ekipi i 25KM za omladinske ekipe. Gradske vlasti i dalje nemaju sluha da pomognu ovakve kulturno-sportske manifestacije bar sa jednom naplaćenom kaznom od pogrešnog parkiranja na trotoaru.

Video prilog otvaranja takmičenja možete vidjeti ovdje:

Video prilog svečanog uručenja cipela: